Oguglati

Oguglati

Oguglati, verovatno se pitate da li i koliko ova reč, glagol, ima veze sa Google-om? Odgovor je delimično potvrdan, ali je isto tako, posmatrajući njegove korene, negativan. Ako posmatramo koren i značenje ove reči, možemo je prevesti i dovesti u vezu sa asocijacijama koje se tiču navikavanja, privikavanja, delimične do potpune neosetljivosti na spolnje uticaje, ljude, okolnosti, životne aktivnosti itd. Imunost je još jedna asocijacija sa kojom se ova reč može dovesti u vezu. 

Koliko je dobro oguglati?

Nevolje i problemi, rešivi ili ne, su sastavne premise naših života i bitisanja. Ako oguglamo na te nevolje, da li je sistem postavljen tako da su izbegavanje i beg način nehvatanja u koštac. Možemo govoriti o depresiji kao poremećaju duše, koja svoje korene nalazi u oguglalosti, odnosno nevoljnosti da se problem reši. Ako smo se navikli i privikli na loše, nerad na sebi i svojim kvalitativnim osobinama, da li je oguglalost obavezno loša osobina. Posmatrajući iz drugog ugla, ako nas konstantno napadaju loši dogadjaji, ljudi, okolnosti, a na njih se dozom flegmatičnosti i ravnodušnosti i oguglalosti, gradimo odbrambeni mehanizam i ostvarujemo bogom i društvom dato pravo na mir i spokoj, onda dolazimo do činjenice da je oguglalost dobra.

Oguglati na Google

Da li je moguće? Konglomerat informacija, kosmičkog uticaja.Sve je to što nas svakodnevno bombarduje navodjenim projektilima. Kao ljudske jedinke smo sagradjeni od kostiju, krvi i mesa. Tu su takodje prisutni nervi, neke sinapse, žlezde, hemijski elementi koji u svojoj interakciji stvaraju osećanja. Sačinjeni smo od vaspitanja, od najranijeg detinjstva, kroz pubertet i adolescenciju i na kraju kroz ranu mladost. Hranimo se hranom, koju imamo moć da biramo, ali se takodje hranimo informacijama, koje nekad biramo, nekad ne. One nam se serviraju, one nas u sačekuši iznenadjuju i pri tom definišu naš karakter, mentalitet i postavku prema socijalno-društvenoj interakciji. Njegovo kraljevsko visočanstvo u plasiranju informacija je Google. On je naš intravenozni snabdevač svim elektrolititma zvane informacija. Namerno ne povezujem reč informacija sa rečju istina, jer je razlika ogromna. Istina je proverena informacija, a provera je jedna vrsta utopije, medijske, društvene, moralne i etičke.

Naravoučenije

Oguglati je dobro ako imamo nagomilane nerešive probleme i upotrebimo izgradjen odbrambeni mehanizam, kojim ćemo te probleme, ne staviti u zapećak, već sačekati povoljnu misao, kako ih i kada rešavati. To je vrsta umetnosti preživljavanja i društvene, porodične korisnosti. Očigledno je da su se na prečac, stihijski, emotivno, intuitivno, stvari dovodile u još nepovoljniju situaciju. Zato je oguglalost jedno posebno psihičko stanje izmišljeno da uspori reakciju, jer vreme je generalno na našoj strani. Sa druge strane ako se proces i period oguglalosti produži u nedogled već možemo govoriti o stanju pasivne i obolele emocije, oličene u duši.  Izvagati i pronaći balans u oguglalosti je djavolski težak posao. sastoji se u večitom procenjivanju važnosti momenta odluke, ljudi sa kojima će se ta odluka podeliti i sa kojim emotivnim nabojem pristupiti donošenju odluke.

Ostaje Google

Da, Google, slagalica ili puzzla od hiljade i milione delova. Ništa nas ne sprečava da pokušamo da je složimo. Ako smo složene ličnosti osetićemo se dužni da toj slagalici posvetimo vreme i energiju. Ali, sa druge strane, pokušajmo da se zapitamo svrhe slaganja i dovodjenja u završnicu te ogromne slike i da li će nas ono što je njen prikaz u potpunosti zadovoljiti. Postoji i momenat razočaranja, neverice, oguglalosti.  Možda bi najbolja definicija oguglalosti, koja se direktno tiče Google i njegove moći plasiranja informacija i podataka, bila da je razum svakog pojedinca glavni kočioni sistem, a ujedno i pokretački i upravljački sistem tog vozila, koje nas vodi od jedne dod druge tačke saznanja. Google nije realnost, niti je oguglalost, realnost je nešto izmedju, zadatak svakoga od nas je da pokuša da pronadje suštinu. Zaroniti duboko.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

wpChatIcon